Hogyan készíts a blogodra vagy csak saját kedvtelésből házilag is jó ételfotókat, extra fényképezőgép nélkül, akár mobiltelefonnal is? Műtermi lámpák és extra beruházás nélkül? Hogyan lesz szépen elmosott egy képen a háttér, élethűek a színek és szépe egy kompozíció?
Több hete ígértem valakinek ezt a cikket, süteményekkel kapcsolatban, így tőlem szokatlan módon nem saját képeket használok.
A másik ok, hogy mostanában kevés sütit készítek, így jó ideig nem gyűltek volna össze a képek, remélem, így bocsánatos lesz ez bűn (jogtiszta forrás: pixabay.com).
Eszközök tekintetében én nem gondolom, hogy a fényképezés, egy jól sikerült étel vagy ezek megosztásának örömét érdemes lenne technikai korlátok közé szorítani. Ha a lenti ételfotó trükkök minél nagyobb részét próbáljuk betartani, akkor az eredmény sem marad el.
#1 Milyen eszközzel fényképezzünk ételeket
Ideális persze egy tükörreflexes fényképezőgép, lehetőleg nagy fényerejű objektívvel (kis f-el jelölik, 1.4 körüli érték már igazán szuper), de nyilván egy hobbihoz nem mindenki szeretne első körben nagyobb beruházást eszközölni.
Másik szempont, hogy ma már a mobiltelefonok kamerái is elég sokat tudnak, ha őszinte szeretnék lenni, sokkal profibbak, mint ez első digitális fényképezőgépek, ennek a technológiának a hőskorában.
Tipp
- Általában mindenki erre a legkíváncsibb, remélem, örömet szerzek azzal, hogy azt írom, gyakorlatilag bármilyen fényképezőgéppel érdemes belevágni, akár mobiltelefonnal is.
#2 A mélységélesség, rekesznyílás vagy blende
A mélységélesség az a tartomány, melyen belül megjelenő tárgyakat a képen élesnek látjuk, az objektívek ez irányú képességeit f-el jelölik. Minél kisebb f érték van az objektívre írva, annál nagyobb rekesznyíláson tud beáramlani a fény a gépbe és annál kisebb záridővel tudunk vele fényképezni, illetve annál kisebb lesz a mélységélesség.
Ez utóbbinak a komponálásban és a részletek kiemelésben lesz nagy szerepe. A képen ugyanis arra fog fókuszálni a szemünk, amit élesnek látunk.
Tipp
- Ha van ilyen beállítási lehetőségünk, akkor próbáljuk ki a fényképezőgépen a porté üzemmódot, általában egy fej jelöli vagy a makro / közelfényképezés üzemmódot, jele többnyire egy virág.
#3 ISO érték
Az ISO érték beállítás határozza meg az adott felvételnél a fényérzékenységet. Ahhoz, hogy egy adott felvétel jól sikerüljön, bizonyos mennyiségű fényre van szükség.
Tippek
- Ha nem elég nagy az objektíven a blende, akkor több időre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű fény bejusson a fényképezőgépbe. Hosszabb záridő esetén a kép bemozdulhat, ezért érdemes állványt használni vagy letámasztani a gépet.
- Másik lehetőség lenne az ISO emelés, ami növeli a fényérzékenységet, de ez ugyanakkor növeli a zajt a képen, így rontja a minőségét, ételfotózáskor lehetőleg kerüljük.
#4 A színhőmérséklet és a fehéregyensúly
Míg a naplementében a vörös, borús időben kék színek jellemzőek, úgy a természetben a nappali fényben minden szín összetevő azonos mértékben van jelen.
Miért érdekes a színhőmérséklet a fotográfiában? A színérzékelés mechanizmusa miatt. A tárgyak színét úgy érzékeljük, hogy azok a rájuk vetülő fényből a saját színüknek megfelelő színt verik vissza. Ha a fény sárgás vagy kékes, nem tartalmaz minden színt, úgy nem lesz képes a saját színét visszaverni, a képen megjelenő színek eltolódnak a színek valamilyen kék vagy sárga tartományba.
Tippek
- Otthoni körülmények közt napközben, szűrt, természetes fénynél fényképezzünk, mint például egy északi fekvésű ablak vagy függönnyel ellátott ablak.
- Ha van a fényképezőgépen vagy a mobiltelefon fényképező applikációjában fehéregyensúly beállítási lehetőség, akkor azt próbáljuk ki, az automatika (AWB jel) vagy a nappali fény (napocska ikon) nagy eséllyel megfelelő lesz.
#5 A fénymérés beállítása
Az automatika fogja alapvetően beállítani, nekünk csak a módjával kell foglalkoznunk. A mobilokon ugyan nem jellemző, de az egyszerűbb fényképezőgépeken is ki tudjuk ennek a módját választani. Egyik jellemző lehetőség a spot mérés, amikor egy adott pontra mér a gép és ahhoz képest javasolja vagy állítja be a többi, ISO és rekesz értéket, ahhoz képest, hogy milyen beállítási módban vagyunk.
Portré üzemmódban például a rekeszt / blendét tágra állítja be a gép, így szépen elmossa a hátteret.
Ez akkor működik jól, ha viszonylag középtónusú a tárgy, nem túl világos vagy sötét.
Tippek
- Általában jó eredményt a tükörreflexes gépeknél a kiértékelő fénymérés, ekkor a gép egy algoritmus alapján átlagol.
- Mobiltelefonon is van már lehetőség az expozíció korrekciójára, ha nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel. Ezt a beállításoknál találjuk, az automatikához képest tudunk + vagy – értéket választani, egy (fény)érték eltérítéssel érdemes első körben próbálkozni.
#6 Ételfotózás előkészítése
Tippek
- Érdemes mindig arra készülni, időzítésben, hogy napközbeni időpontra essen a fotózás, amikor van elég természetes fény. ne használjunk lámpafényt vagy vakut.
- Az ételeket próbáljuk a lehető legfrissebben fényképezni és a szép, hibátlan példányokból válogassunk.
- Gondoljuk át, hogy milyen hátteret (a fehér biztosan jól mutat) és milyen kiegészítőket, díszítőelemeket fogunk használni (alapanyagok, egy csésze kávé, virágok, kisebb gyümölcsök, egy szép evőeszköz, pohár vagy terítő).
#7 Kompozíció
Szerintem az a egyik legizgalmasabb és legfontosabb része a fotózásnak, szerencsére, ételfotózás esetében jól tervezhető és előkészíthető.
Tippek
- Jól gondoljuk át, melyik étel típusból mennyit érdemes a képre helyezni, ez lehet egy darab is a részletek kiemelésével, de sok apró süteményből több is jól fest, ha a mélységélességgel csak keveset emelünk ki belőlük.
- Játsszunk a perspektívákkal, ne csak „szemmagasságból” fotózzunk, de próbáljuk meg fentebbről, akár teljesen felülről is fényképet készíteni, mert ezáltal sokkal izgalmasabb lehet a kép.
- Játszhatunk a látószöggel is, ettől függően kerül a kép kisebb vagy nagyobb résztele a képre. Ha zoom objektívünk van, akkor azzal megnézhetünk egyszerűen több kompozíciót is.
- Használjuk az előkészületeken említett elemeket az illusztrálásra. Sok étel önmagában is nagyon fotogén, de van aminek kifejezetten jól állnak ezek a díszítőelemek. A díszítőelemeket ne helyezzük a középpontba, lehetőleg a fő elem a fotózandó étel legyen.
- Érdemes lehet adott esetben a sütemény belsejét is megmutatni, például tortáknál egy szelet kivágásával, egy fánknál egy hiányzó falattal.
- A kompozíciónál gondoljuk át előre, hogy milyen tájolású képet szeretnénk, fekvő, álló, négyzetes? Utóbbi az Instagram miatt lehet érdekes. Nagyon nem mindegy, mert mindegyik más kompozíciót kíván.
- Ezekre a képekre általában a centrális kompozíció jellemző, amikor az étel a középpontban van, de érdemes átlós és ettől eltérő kompozíciókkal is kísérletezni.
#8 Megvilágítás
Ez az egyik legfontosabb elem, amivel nagyban növelhetjük a fényképek minőségét. Már volt róla szó, de összefoglalom a lényeges elemeket.
Tippek
- Ne használjunk vakut.
- Fotózzunk természetes fénynél, ez legyen lehetőleg ún. szórt fény, azaz nem direkt napfény, például egy északi ablak vagy függönnyel ellátott ablak.
- Helyezzünk az étel mögé valamilyen hátteret, ez lehet egy fehér karton, vagy valamilyen tapéta, akár egy textil.
- Érje az ételt oldalról az ablakból beáramló, szórt fény.
- A mások oldalról egy nagyobb fehér kartonnak vagy polisztirol lappal tükrözzünk fényt az ételre, ettől szép plasztikus lesz minkét oldalról, illetve nem lesz egyik fele sem túl sötét.
- A hátteret annál jobban el tudjuk mosni, minél kisebb rekesz értéket (vagy nagyobb blende nyílást) tudunk beállítani a gépen, illetve minél távolabb van a háttér az ételtől.
#9 Vágás és utómunka
Itt nem fogok a RAW file-ok feldolgozásáról értekezni, mert az egyszerűbb gépek nem állítják elő.
Tippek
- Van viszont számos olyan mobil applikáció is, amivel nagyon feldobhatjuk a képeinket, effektek, keretek, érdemes ezeket is kipróbálni.
- A vágás során nagyon fontos, hogy a kompozíció ne boruljon fel, pl. négyzetes képen ne lógjon le az eredetileg fekvő kép érdemi része, a süti egy harmada.
- Ha van átló a képen, akkor azt érdemes úgy elhelyezni, hogy kifusson a kép egyik sarkába.
- Ha a kép nem lett színhelyes, illetve túl sötét vagy világos, akkor képszerkesztő programokban kicsit tudunk javítani rajta, de erre ne alapozzunk, mert korlátozottak ezek a lehetőségek és a képminőség romlásával járnak, ha JPG file-t használunk.
#10 Webre optimalizálás és szerzői jog
Mivel weboldalakat is készítek és rengeteg a lassú oldal, nem győzöm hangsúlyozni, hogy saját blogra, weboldalra semmiképp se töltsük fel a képet úgy, ahogy azt letöltöttük a fényképezőgépből vagy a mobilunkról.
Tippek
Egy blogfolyamba illusztrációnak vagy egy receptbe fázisképnek általában bőven elég egy 600px széles kép. A felbontást állítsuk 72dpi-re, a webre bőven elegendő, így a MB feletti képméret helyett, annak töredékét, 50-100 kb-os képméretet nyerünk.
- Ha aggódunk a fotóink további sorsa miatt, akkor érdemes a blogunkon automatikus vízjelezést beállítani (a WordPress rendszerek is tudják ezt), ezzel kapunk egy remek marketing eszközt is, ha máshol megosztják a cikkünket, akkor egyúttal az elérhetőségünket is.
És amit minden ponthoz odaírhattam volna, kísérletezzünk, kísérletezzünk, kísérletezzünk bátran!