Hogyan készíts a blogodra vagy csak saját kedvtelésből házilag is jó ételfotókat, extra fényképezőgép nélkül, akár mobiltelefonnal is? Műtermi lámpák és extra beruházás nélkül? Hogyan lesz szépen elmosott egy képen a háttér, élethűek a színek és szépe egy kompozíció?

Több hete ígértem valakinek ezt a cikket, süteményekkel kapcsolatban, így tőlem szokatlan módon nem saját képeket használok.

A másik ok, hogy mostanában kevés sütit készítek, így jó ideig nem gyűltek volna össze a képek, remélem, így bocsánatos lesz ez bűn (jogtiszta forrás: pixabay.com).

Eszközök tekintetében én nem gondolom, hogy a fényképezés, egy jól sikerült étel vagy ezek megosztásának örömét érdemes lenne technikai korlátok közé szorítani. Ha a lenti ételfotó trükkök minél nagyobb részét próbáljuk betartani, akkor az eredmény sem marad el.

#1 Milyen eszközzel fényképezzünk ételeket

Ideális persze egy tükörreflexes fényképezőgép, lehetőleg nagy fényerejű objektívvel (kis f-el jelölik, 1.4 körüli érték már igazán szuper), de nyilván egy hobbihoz nem mindenki szeretne első körben nagyobb beruházást eszközölni.

Másik szempont, hogy ma már a mobiltelefonok kamerái is elég sokat tudnak, ha őszinte szeretnék lenni, sokkal profibbak, mint ez első digitális fényképezőgépek, ennek a technológiának a hőskorában.

Tipp

 • Általában mindenki erre a legkíváncsibb, remélem, örömet szerzek azzal, hogy azt írom, gyakorlatilag bármilyen fényképezőgéppel érdemes belevágni, akár mobiltelefonnal is.

#2 A mélységélesség, rekesznyílás vagy blende

A mélységélesség az a tartomány, melyen belül megjelenő tárgyakat a képen élesnek látjuk, az objektívek ez irányú képességeit f-el jelölik. Minél kisebb f érték van az objektívre írva, annál nagyobb rekesznyíláson tud beáramlani a fény a gépbe és annál kisebb záridővel tudunk vele fényképezni, illetve annál kisebb lesz a mélységélesség.

Ez utóbbinak a komponálásban és a részletek kiemelésben lesz nagy szerepe. A képen ugyanis arra fog fókuszálni a szemünk, amit élesnek látunk.

Ételfotózás trükkök

Tipp

 • Ha van ilyen beállítási lehetőségünk, akkor próbáljuk ki a fényképezőgépen a porté üzemmódot, általában egy fej jelöli vagy a makro / közelfényképezés üzemmódot, jele többnyire egy virág.

#3 ISO érték

Az ISO érték beállítás határozza meg az adott felvételnél a fényérzékenységet. Ahhoz, hogy egy adott felvétel jól sikerüljön, bizonyos mennyiségű fényre van szükség.

Tippek

 • Ha nem elég nagy az objektíven a blende, akkor több időre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű fény bejusson a fényképezőgépbe. Hosszabb záridő esetén a kép bemozdulhat, ezért érdemes állványt használni vagy letámasztani a gépet.
 • Másik lehetőség lenne az ISO emelés, ami növeli a fényérzékenységet, de ez ugyanakkor növeli a zajt a képen, így rontja a minőségét, ételfotózáskor lehetőleg kerüljük.

#4 A színhőmérséklet és a fehéregyensúly

Míg a naplementében a vörös, borús időben kék színek jellemzőek, úgy a természetben a nappali fényben minden szín összetevő azonos mértékben van jelen.

Miért érdekes a színhőmérséklet a fotográfiában? A színérzékelés mechanizmusa miatt. A tárgyak színét úgy érzékeljük, hogy azok a rájuk vetülő fényből a saját színüknek megfelelő színt verik vissza. Ha a fény sárgás vagy kékes, nem tartalmaz minden színt, úgy nem lesz képes a saját színét visszaverni, a képen megjelenő színek eltolódnak a színek valamilyen kék vagy sárga tartományba.

Tippek

 • Otthoni körülmények közt napközben, szűrt, természetes fénynél fényképezzünk, mint például egy északi fekvésű ablak vagy függönnyel ellátott ablak.
 • Ha van a fényképezőgépen vagy a mobiltelefon fényképező applikációjában fehéregyensúly beállítási lehetőség, akkor azt próbáljuk ki, az automatika (AWB jel) vagy a nappali fény (napocska ikon) nagy eséllyel megfelelő lesz.

#5 A fénymérés beállítása

Az automatika fogja alapvetően beállítani, nekünk csak a módjával kell foglalkoznunk. A mobilokon ugyan nem jellemző, de az egyszerűbb fényképezőgépeken is ki tudjuk ennek a módját választani. Egyik jellemző lehetőség a spot mérés, amikor egy adott pontra mér a gép és ahhoz képest javasolja vagy állítja be a többi, ISO és rekesz értéket, ahhoz képest, hogy milyen beállítási módban vagyunk.

Portré üzemmódban például a rekeszt / blendét tágra állítja be a gép, így szépen elmossa a hátteret.
Ez akkor működik jól, ha viszonylag középtónusú a tárgy, nem túl világos vagy sötét.

Tippek

 • Általában jó eredményt a tükörreflexes gépeknél a kiértékelő fénymérés, ekkor a gép egy algoritmus alapján átlagol.
 • Mobiltelefonon is van már lehetőség az expozíció korrekciójára, ha nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel. Ezt a beállításoknál találjuk, az automatikához képest tudunk + vagy – értéket választani, egy (fény)érték eltérítéssel érdemes első körben próbálkozni.

#6 Ételfotózás előkészítése

Tippek

 • Érdemes mindig arra készülni, időzítésben, hogy napközbeni időpontra essen a fotózás, amikor van elég természetes fény. ne használjunk lámpafényt vagy vakut.
 • Az ételeket próbáljuk a lehető legfrissebben fényképezni és a szép, hibátlan példányokból válogassunk.
 • Gondoljuk át, hogy milyen hátteret (a fehér biztosan jól mutat) és milyen kiegészítőket, díszítőelemeket fogunk használni (alapanyagok, egy csésze kávé, virágok, kisebb gyümölcsök, egy szép evőeszköz, pohár vagy terítő).

Ételfotózás trükkök

#7 Kompozíció

Szerintem az a egyik legizgalmasabb és legfontosabb része a fotózásnak, szerencsére, ételfotózás esetében jól tervezhető és előkészíthető.

Tippek

 • Jól gondoljuk át, melyik étel típusból mennyit érdemes a képre helyezni, ez lehet egy darab is a részletek kiemelésével, de sok apró süteményből több is jól fest, ha a mélységélességgel csak keveset emelünk ki belőlük.

Ételfotózás trükkök

 • Játsszunk a perspektívákkal, ne csak „szemmagasságból” fotózzunk, de próbáljuk meg fentebbről, akár teljesen felülről is fényképet készíteni, mert ezáltal sokkal izgalmasabb lehet a kép.

Ételfotózás trükkök

 • Játszhatunk a látószöggel is, ettől függően kerül a kép kisebb vagy nagyobb résztele a képre. Ha zoom objektívünk van, akkor azzal megnézhetünk egyszerűen több kompozíciót is.

Ételfotózás trükkök

 • Használjuk az előkészületeken említett elemeket az illusztrálásra. Sok étel önmagában is nagyon fotogén, de van aminek kifejezetten jól állnak ezek a díszítőelemek. A díszítőelemeket ne helyezzük a középpontba, lehetőleg a fő elem a fotózandó étel legyen.

Ételfotózás trükkök

 • Érdemes lehet adott esetben a sütemény belsejét is megmutatni, például tortáknál egy szelet kivágásával, egy fánknál egy hiányzó falattal.

Ételfotózás trükkök

 • A kompozíciónál gondoljuk át előre, hogy milyen tájolású képet szeretnénk, fekvő, álló, négyzetes? Utóbbi az Instagram miatt lehet érdekes. Nagyon nem mindegy, mert mindegyik más kompozíciót kíván.
 • Ezekre a képekre általában a centrális kompozíció jellemző, amikor az étel a középpontban van, de érdemes átlós és ettől eltérő kompozíciókkal is kísérletezni.

Ételfotózás trükkök

#8 Megvilágítás

Ez az egyik legfontosabb elem, amivel nagyban növelhetjük a fényképek minőségét. Már volt róla szó, de összefoglalom a lényeges elemeket.

Tippek

 • Ne használjunk vakut.
 • Fotózzunk természetes fénynél, ez legyen lehetőleg ún. szórt fény, azaz nem direkt napfény, például egy északi ablak vagy függönnyel ellátott ablak.
 • Helyezzünk az étel mögé valamilyen hátteret, ez lehet egy fehér karton, vagy valamilyen tapéta, akár egy textil.
 • Érje az ételt oldalról az ablakból beáramló, szórt fény.
 • A mások oldalról egy nagyobb fehér kartonnak vagy polisztirol lappal tükrözzünk fényt az ételre, ettől szép plasztikus lesz minkét oldalról, illetve nem lesz egyik fele sem túl sötét.
 • A hátteret annál jobban el tudjuk mosni, minél kisebb rekesz értéket (vagy nagyobb blende nyílást) tudunk beállítani a gépen, illetve minél távolabb van a háttér az ételtől.

#9 Vágás és utómunka

Itt nem fogok a RAW file-ok feldolgozásáról értekezni, mert az egyszerűbb gépek nem állítják elő.

Tippek

 • Van viszont számos olyan mobil applikáció is, amivel nagyon feldobhatjuk a képeinket, effektek, keretek, érdemes ezeket is kipróbálni.
 • A vágás során nagyon fontos, hogy a kompozíció ne boruljon fel, pl. négyzetes képen ne lógjon le az eredetileg fekvő kép érdemi része, a süti egy harmada.
 • Ha van átló a képen, akkor azt érdemes úgy elhelyezni, hogy kifusson a kép egyik sarkába.
 • Ha a kép nem lett színhelyes, illetve túl sötét vagy világos, akkor képszerkesztő programokban kicsit tudunk javítani rajta, de erre ne alapozzunk, mert korlátozottak ezek a lehetőségek és a képminőség romlásával járnak, ha JPG file-t használunk.

#10 Webre optimalizálás és szerzői jog

Mivel weboldalakat is készítek és rengeteg a lassú oldal, nem győzöm hangsúlyozni, hogy saját blogra, weboldalra semmiképp se töltsük fel a képet úgy, ahogy azt letöltöttük a fényképezőgépből vagy a mobilunkról.

Tippek

Egy blogfolyamba illusztrációnak vagy egy receptbe fázisképnek általában bőven elég egy 600px széles kép. A felbontást állítsuk 72dpi-re, a webre bőven elegendő, így a MB feletti képméret helyett, annak töredékét, 50-100 kb-os képméretet nyerünk.

 • Ha aggódunk a fotóink további sorsa miatt, akkor érdemes a blogunkon automatikus vízjelezést beállítani (a WordPress rendszerek is tudják ezt), ezzel kapunk egy remek marketing eszközt is, ha máshol megosztják a cikkünket, akkor egyúttal az elérhetőségünket is.

És amit minden ponthoz odaírhattam volna, kísérletezzünk, kísérletezzünk, kísérletezzünk bátran!